Spoustu zajímavých informací a zkušeností, které získalo Muzeum regionu Valašsko v rámci dlouhodobého výzkumu tradičních i soudobých sušáren ovoce na Valašsku, shrnuje nová kniha s názvem Sušárny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka. Slavnostní křest se uskutečnil ve čtvrtek 11. listopadu u příležitosti zahájení výstavy Krajové odrůdy ovoce na Valašsku, která probíhá do neděle 14. listopadu na zámku Vsetín. 

Kniha, jejíž autorkou je odborná pracovnice muzea Ivana Spitzer Ostřanská, se věnuje existenci původních i novodobých sušáren ovoce zejména na Horním Vsacku. Zajímavý text je doplněn bohatou fotodokumentací a rozhovory s jejich majiteli. Dozvíte se například, jakým způsobem lze přemístit starou sušárnu a poskládat ji na jiném místě. Nebo, jak si postavit sušárnu úplně novou. Nechybí ani rady týkající se samotného sušení. Více informací o knize a možnost objednání ZDE.

Křest knihy proběhl ve čtvrtek 11. listopadu v Mramorovém sále zámku. Slavnostního aktu se spolu s její autorkou ujal také ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek, jeho zástupce Lukáš Spitzer a jeden z odborných recenzentů knihy Radek Bryol. Součástí akce bylo i vystoupení souboru Malá Jasénka a komentovaná prohlídka výstavy Někdo to rád sušené (více ZDE), která se věnuje tradici sušení ovoce na Valašsku. 

Účastníci křtu si mohli projít i výstavu Krajové odrůdy ovoce na Valašsku (více ZDE), která probíhá na vsetínském zámku do neděle 14. listopadu. Poslední den výstavy se uskuteční od 14 hodin přednáška uznávaného odborníka na tuto tématiku Radoslava Vlka. Příchozí budou moci rovněž ochutnat vzorky ze zhruba šesti desítek vystavovaných odrůd.

Křest knihy Sušárny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka byl finančně podpořen městem Vsetínem.