Muzeum regionu Valašsko pro Vás připravilo na zámku Kinských novou výstavu, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, jeho doklady na Valašsku, i současnost zdobeného perníku v regionu.

Ve výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků ze sbírek Muzea regionu Valašsko a Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

První zmínka o perníku u nás pochází z roku 1335. Dnes jde už o vcelku běžné pečivo, až do 18. století se ale jednalo o luxusní zboží určené pouze pro nejbohatší domácnosti. Jeho hlavní složkou byl totiž tehdy drahý med a ještě dražší dovážené koření, jako pepř (od něj název perník – původně peprník), skořice, kardamon, badyán či anýz.

Vývoj od tlačeného perníku k bílkovou polevou zdobeným perníčkům doloží tvorba několika současných tvůrkyň z Valašska (Jarmily Zetochové z Valašského Meziříčí a Ivony Žídkové z Kunovic) a světově známých cukrářek ze SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín.

Unikátem výstavy bude také perníkový betlém pátera Machače, který speciálně pro tuto výstavu dopekl cukrář Daniel Zítka.

Ve výstavě nechybí ani hravé prvky pro děti i dospělé. Poznáte čichem druhy perníkového koření? Víte jak připravit tradiční perníkářské těsto? Umíte kresbou vyzdobit perníček? To vše si tu můžete vyzkoušet.