Špičkový kuchař Tomáš Kapoun (na snímku), který připravoval jídla pro světovou smetánku v restauraci oceněné michelinskými hvězdami, bude vařit guláš na letošních Templářských slavnostech, jež proběhnou v sobotu 13. srpna na zámku a hvězdárně Vsetín. Ač jde o uznávanou personu tuzemské gastronomie, ceny zůstanou lidové.
Templářské slavnosti byly v uplynulých třech letech spjaty s gulášovým králem Karlem Jurčíkem. Ten ale bohužel loni na podzim odešel do kuchařského nebe, a tak muselo Muzeum regionu Valašsko hledat náhradu. Nakonec se mu podařilo získat muže s bohatými zkušenostmi z předních anglických restaurací, který vařil pro světové byznysmeny, hollywoodské hvězdy a dokonce i britskou královskou rodinu. „Guláš dělám rád a bude to pro mě určitě zajímavá výzva. Chtěl bych připravit asi tři druhy, klasický hovězí, zvěřinu a ještě jeden, o kterém se ještě rozhodnu. Samozřejmě je mi jasné, že cena bude muset odpovídat místním poměrům a charakteru akce, takže se lidé nemusí obávat,“ ujistil devětatřicetiletý Tomáš Kapoun, který je také držitelem ocenění Objev roku v prestižní tuzemské soutěži Zlatý kuchař.
Templářské slavnosti jsou největší akcí kulturního kalendáře Muzea regionu Valašsko, na kterou každoročně přijíždějí davy lidí z širokého okolí. I letos sází organizátoři na osvědčenou programovou osu. Prostranství před zámkem Vsetín se promění v malé středověké ležení s dobovým jarmarkem a vystoupeními šermířů, kejklířů či hudebníků. „Chybět nebudou ukázky středověkých řemesel a kuchyně, rytířské trenažéry pro děti, či jízda na koni a střelba z luku,“ nastínil kurátor akce Pavel Mašláň.
Část programu se bude jako obvykle odehrávat i v areálu nedaleké hvězdárny, který bývá vždy spíše klidnější zónou slavností. Další podrobnosti najdete už brzy na stránkách www.muzeumvalassko.cz a Facebooku @muzeumregionuvalassko.