Víte, čím se živili naši pravěcí předkové? Z čeho se skládal jídelníček v době ledové? Jistě víte, že před kolumbovským objevením Ameriky nebyly v Evropě známé brambory (stejně jako paprika, rajčata nebo kukuřice). V období pravěku se ale v našem regionu nevyskytovalo ani zelí, mrkev, hrách, rýže nebo pohanka. Neplatilo tedy zdejší oblíbené přísloví: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“

Stravování doby ledové bylo v zásadě velice jednoduché: základ tvořilo maso, doplněné sádlem, morkem a vnitřnostmi různých zvířat. Dodnes jsou například mezi sibiřskými národy oblíbenou pochoutkou ještě teplé sobí oči. I když se nejčastěji zobrazují lidé starší doby ledové jako hrdinní lovci mamutů, velkou část jejich jídelníčku tvořili menší až vysloveně malá zvířata (například zajíci). Jídelníček si doplňovali lovem ryb a ptáků, sběrem vajec, brouků a různé rostlinné potravy.

Jak ale dokázal pravěký člověk ulovit zvíře, které bylo často silnější a rychlejší než on sám? Větší zvířata jako mamuty nebo v ojedinělých případech nosorožce pravděpodobně lovil kolektivním útokem pomocí kopí. Na rychlejší zvířata používal oštěp – atlatl, který nejčastěji házel pomocí vrhače. V zásadě jde o menší klacek na jednom konci upravený do podoby krátkého háku. Ten se zaklesne do prohlubně ratiště oštěpu a následně se vrhá pohybem ruky vpřed. Princip je podobný jako u nahazování  rybářským prutem. Toto drobné vylepšení umožnovalo házet oštěpy na více než sto metrů a to s počáteční rychlostí 150 km/h. Lovecká účinnost byla kolem 20 až 30 metrů. Atlatlem je dnes dovolené lovit například v některých státech USA a po internetu kolují videa s ulovenými jeleny.

Pokud byste si chtěli hod atlatlem vyzkoušet bez rizika konfliktu s lesní správou, navštivte výstavu „Na skok do pravěku“ ve vsetínském zámku. Oštěp je však nastavený na dětskou výšku, proto doporučujeme dospělým při vrhu pokleknout.

Výstava potrvá až do začátku listopadu. V druhé polovině října – v rámci oslav Mezinárodního dne archeologie 2019 – proběhnou tradiční lektorské programy pro školní kolektivy. Tento rok však budou doplněny o komentované prohlídky výstavy, workshopy a tematické přednášky pro veřejnost.